Blog

1702-2017

Yerden ısıtma sistemleri, ortamdaki ısı kayıplarını, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini ve dolayısı ile ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. Sistemde gerekli ısınma 40- 50 ılık su ile sağlanmakta, her cins katı ya da sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, ısı pompası, güneş enerjisi entegre sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir. Yerden ısıtma sistemi ile homojen bir ısı dağılımı sağlanır. Odalar arasında ısı farkı hemen hemen hiç yoktur. Klasik ısıtma sistemlerinde görülen tavanda ısı birikmesi bu sistem içim söz konusu değildir. Isı, bina yapı elemanların depolandığı için ısıl konfor ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez.

Yerden ısıtma sistemi, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile de ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. Sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınmayı temin etmektedir. Yandan radyatör sistemlerinde uygun oda sıcaklığını sağlayabilmek için kazan suyu sıcaklığının yetmiş ila doksan santigrat dereceye ulaşması gerekirken, yerden ısıtma sisteminde kazan suyu sıcaklığı maksimum elli santigrat derece olur.  Radyatör ile ısıtmada, radyatör panellerinin sıcaklığı elli beş-altmış santigrat dereceye kadar ulaşırken, yerden ısıtma sistemlerinde konforlu bir ısınma için zemin sıcaklığı yirmi sekiz santigrat derece civarındadır.

Yerden ısıtmaya sahip bir mekan içerisindeki sıcaklığın hem yatay, hem de dikey eksende homojen dağılması sayesinde konforlu bir ortam sağlar. Odanın her yanı eşit ısınır. Radyatör sisteminde yaşanan, peteklere yakın yerlerin sıcak, uzak yerlerin serin olması problemi yoktur.

Radyatör sistemlerinde kazan suyu sıcaklığının yetmiş ila doksan santigrat dereceye ulaşması gerekirken, yerden ısıtma sisteminde kazan suyu sıcaklığı maksimum elli santigrat derece olur. Bu sıcaklık farkı da enerji tüketiminde tasarruf sağlar.

Yerden ısıtma sistemleri döşemenin altında kaldıkları için mekanların dilendiğince dekore edilmesine imkan tanır. Herhangi bir alan ya da hacim kaybına sebebiyet vermediği gibi, göze hoş gelmeyen radyatör panellerini saklamak için de harcanacak zaman va paradan da tasarruf sağlar. Özellikle çocuklar için sakatlanma ve kaza riski doğuran radyatör panellerinin olmaması önemli bir avantajdır.

Yerden ısıtma sistemlerinin en büyük dezavantajı, ısıtma mekanizmasının tepki zamanıdır. Isıtma, bir anda gerçekleşmez. Örneğin ahşap döşemelerin ısınması yaklaşık yarım saat sürerken, beton zeminlerin ısınması birkaç saat sürebilir. Bu nedenle evinizi ısıtmak için önceden plan yapmalısınız. Eğer plan yapmazsanız soğuk havalarda evin yeterince ısınması için epey bir süre beklemeniz gerekebilir.

Yerden ısıtma sistemlerinin mobilyalar ve diğer zemine monte edilmiş eşyalarınız üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Zeminden gelen sıcak nedeniyle mobilyaların taban bölümleri, iç parçaları zarar görebilir. Ancak mobilyaların altında tampon bölge yapmak bu zararın oluşmasını engeller.

Evinizin herhangi bir odasına yerden ısıtma sistemi döşettiğinizde; kilim, halı ve diğer zemin dekorlarının o odada daha az kullanılması gerekebilir. Bu tür dekorasyonlar, tıpkı radyatör üzerine atılmış bir kilim gibi yerden ısıtma sistemlerinin verimini düşürebilir.

Hangi zemin tipleri yerden ısıtma için uygun ?

Yerden ısıtma uygulamalarında sanılanın aksine herhangi bir kısıtlama yoktur. Doğal taşlar, parkeler, seramik ve fayans çeşitleri, parke ve rabıta gibi ahşap uygulamaları ve mermerler kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus proje aşamasında hangi zemine hangi uygulamanın yapılacağının bilinmesidir. Örneğin, ıslak zeminler fayans, odalar parke veya rabıta, koridorlar mermer, kuru zeminlerde döşeme üzerine halı v.s. Her malzemenin kendine has ısı iletim katsayıları olacağından projelendirme aşamasında seçilecek malzemelere göre zemine uygulanacak boruların çapları, döşeme sıklıkları ve zemin derinlikleri belirlenir. Yine uygulama tekniği zemine döşenecek malzemenin çeşitliliğine göre değişecektir.

 

logo

0(326)618 05 12-0 (507)143 90 06-0(543) 939 39 38 7 /24 Destek Hattı

E:Mail: info@panemmuhendislik.com


* İSKENDERUN MERKEZ ŞUBE :Çay Mahallesi Osman Gazi Caddesi No:9/B İSKENDERUN/HATAY * SAMANDAĞ ŞUBEMİZ :Yeni Mahalle Sait Karaali Caddesi Kiraz Apt. No:19 (Samandağ Ziraat Odası Yanı) SAMANDAĞ/HATAY HATAY


E-Bülten

Güncel Duyurularımızdan Haberdar Olmak için E-Bülten Listemize Kayıt Olun.